blog

Călătorește sustenabil: Fii responsabil când călătorești!

dată

De ce este important să ne gândim mai mult la felul în care acțiunile noastre afectează planeta? Acțiunile noastre, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, joacă un rol semnificativ în conservarea mediului și promovarea consumului responsabil de resurse. De asemenea, alegerile noastre pot contribui la un viitor durabil atât pentru planetă, cât și pentru omenire. 

Pământul nostru este un ecosistem delicat și fiecare acțiune pe care o întreprindem are un efect de undă asupra sănătății noastre și a planetei. Prin adoptarea de practici durabile și reducerea amprentei noastre de carbon, contribuim la conservarea biodiversității, la îmbunătățirea calității aerului și apei, dar și la bunăstarea generală a mediului înconjurător care ne afectează în mod direct și pe noi. 

Să călătorim într-un mod sustenabil este un prim pas pe care putem să îl facem pentru a păstra o planetă cât mai curată și mai sănătoasă. Călătoriile sustenabile nu numai că ne permit să experimentăm frumusețea diverselor culturi și peisaje, dar ne asigură, de asemenea, că aceste comori vor fi păstrate pentru ca și generațiile viitoare să se bucure de ele. Călătoriile cu un comportament sustenabil implică alegeri  conștiente care minimizează impactul negativ asupra mediului și comunităților pe care le vizităm, și totodată contribuie pozitiv la ecosistemele locale. 

Cum să călătorești sustenabil?

Alege transportul ecologic

Un prim lucru pe care îl putem face pentru a proteja planeta în timp ce călătorim ar fi să alegem opțiuni de transport ecologice, cum ar fi trenurile, autobuzele sau bicicletele, pentru a ne deplasa în oraș sau pe distanțe scurte. Aceste variante au emisii de carbon mai mici în comparație cu avioanele sau mașinile. Cu toate acestea, uneori avionul este singura soluție de a ajunge la destinația dorită, dar și în acest caz putem să  alegem zborurile directe sau programele de compensare a emisiilor de carbon oferite de agențiile de zbor. De asemenea, dacă urmează să călătorim pentru o perioadă scurtă ar trebui să împachetăm toate cele necesare doar într-un bagaj de mână, astfel contribuim la reducerea consumul de combustibil în timpul transportului cu avionul. 

O plimbare pe jos este binevenită pentru a admira locurile noi pe care le vizităm și în plus contribuie și la menținerea sănătății. Astfel, suntem cu un pas mai aproape de a avea o planetă curată fără emisii de carbon.

Consumă resursele de apă și de energie în mod responsabil

Atunci când ajungem la cazare este important să menținem un comportament responsabil când vine vorba de consumarea resurselor. De exemplu, este important să stingem luminile sau aerul condiționat atunci când nu este necesar să le folosim. Un alt comportament responsabil este să facem dușuri mai scurte pentru a nu risipi resursele de apă și de energie. 

Alege atracții turistice care promovează un mediu pozitiv pentru animalele sălbatice

Pentru a proteja mediul înconjurător este important să ne gândim și la viața animalelor sălbatice și a insectelor, întrucât acestea au un rol esențial în ecosistemul planetei. Astfel, putem respecta viața animalelor sălbatice prin evitarea atracțiilor turistice sau a activităților care le exploatează sau dăunează. 

Utilizează produse reutilizabile

Un alt lucru pe care trebuie să îl luăm în considerare pentru a călătorii sustenabil este minimalizarea plasticului de unică folosință. Pentru a face acest lucru este recomandat să alegem produse eco friendly, cele care pot fi reutilizate sau produse fabricate din materiale reciclabile. De ce să cumpărăm zeci de sticle din plastic atâta timp cât putem alege să avem o sticlă reutilizabilă pe care să o umplem cu apă potabilă de câte ori avem nevoie. De asemenea, multe cafenele au programe de reciclare în care încurajează clienții să vină cu un termos sau pahare reutilizabile pentru cafea. 

Un alt lucru pe care îl putem face pentru a reduce consumul de plastic este renunțarea la pungile de cumpărături. Dacă vrem să luăm suveniruri din locurile pe care le vizităm sau să facem cumpărături de la supermarket,  nu este necesar să le achiziționăm în pungi, ci pur și simplu le putem lua în geantă sau în rucsac. 

În plus, pentru a avea o amprentă pozitivă asupra mediului înconjurător ar fi recomandat să mâncăm la restaurante locale sau să cumpărăm alimente de la producători locali. În acest fel nu numai că ajutăm micile afacere, dar evităm alimentele ambalate în plastic de la supermarketuri. 

De asemenea, există o mulțime de produse eco friendly care ne ajută să reducem și consumul produselor de îngrijire, precum dischetele demachiante reutilizabile sau produsele de igienă realizate din materiale reciclabile.

Sprijinirea produselor ecologice și a companiilor care acordă prioritate practicilor etice nu numai că minimalizează impactul nostru asupra planetei, dar încurajează și o schimbare către modele de afaceri responsabile. 

Pentru a reduce consumul de plastic atunci când călătorim ar trebui să nu mai cumpărăm mini produse de travel, precum șampoane sau creme, și să folosim seturi reutilizabile pentru cosmetice sau să folosim produsele pe care hotelul la care ne cazăm le pune la dispoziția clienților. 

Pentru a fi responsabili până la capăt este necesar să fim atenți ca deșeurile să fie reciclate corespunzător. Dacă vizităm un parc sau o zonă montană este datoria noastră să aruncăm gunoaiele corespunzător în zone special amenajate. Dacă nu există zone unde putem arunca gunoaiele le păstrăm într-un sac până găsim un coș de gunoi. 

Dacă alegem să călătorim sustenabil, nu numai că ne îmbogățim experiențele personale, dar contribuim și la conservarea și aprecierea diversității incredibile pe care lumea noastră o are de oferit. Cel mai important este să vizităm lumea având grijă de ea.

Prin urmare, aceste alegeri conștiente creează un impact pozitiv asupra problemelor globale, cum ar fi schimbările climatice sau epuizarea resurselor. Recunoscând legătura dintre acțiunile noastre și sănătatea planetei, putem construi o lume mai durabilă și mai armonioasă pentru generațiile actuale și viitoare. 

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a afla mai multe despre Bucovina.

calatoreste sustenabil

Mai multe articole

//