blog

Top 5 muzee pe care trebuie să le vizitezi în Suceava

dată

Cuibărit în regiunea pitorească a Bucovinei, Suceava este un oraș plin de istorie, tradiție și frumusețe naturală. Cuprinsă de farmecul medieval și împodobită cu minuni arhitecturale, această regiune mai puțin explorată promite o experiență captivantă care depășește traseele turistice obișnuite. De la mănăstiri străvechi până la peisaje pitorești, Suceava atrage cu un amestec unic de tradiție, ospitalitate și respect deosebit față de origini și tradiție, oferind un strop de autenticitate românească. 

Pentru cei care au o pasiune pentru cultură și cunoaștere, orașul Suceava se mândrește cu o gamă bogată de muzee și obiective turistice ce oferă o viziune fascinantă asupra trecutului, fiind o poartă spre cunoașterea istoriei locale. Pentru a descoperi farmecul acestei regiuni este necesară o vizită la câteva dintre cele mai relevante muzee din Suceava. Iată ce muzee credem noi că nu ar trebui să lipsească de pe lista vizitatorilor atunci când își propun să explorează orașul și împrejurimile acestuia: 

Muzeul Satului Bucovinean

Călătoria noastră începe cu o vizită la Muzeul Satului Bucovinean, un loc fermecător în care vei uita de lumea în care trăiești și te vei transpune în viața satului românesc autentic. Acest muzeu în aer liber pune în valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factură populară din Bucovina, fiind o reprezentare captivantă a vieții rurale din această regiune.

Pe măsură ce te vei plimba prin decorul fermecător al satului, vei descoperi case tradiționale, o biserică de lemn, instalații tehnice populare, ateliere meșteșugărești și construcții comunitare, toate acestea fiind artefacte autentice ce oferă o imagine amplă asupra vieții de zi cu zi a oamenilor de la sat. În gospodăriile tradiționale se pot observa obiceiurile oamenilor în diferite etape ale vieții.

Aceste etape surprind esența traiului omenesc din punct de vedere religios și anume: nașterea (botezul), căsătoria (nunta) și moarte (înmormântarea). Devotamentul muzeului pentru conservarea și celebrarea moștenirii culturale a Bucovinei este deosebit, fapt pentru care Muzeul Satului Bucovinean reprezintă un loc ce trebuie vizitat de pasionații de istorie și de cei care caută o legătură cu rădăcinile regiunii. 

Muzeul de Istorie din Suceava

Muzeul de Istorie din Suceava reprezintă cea mai veche secție a Muzeului Bucovinei. Aceasta funcționează într-o clădire construită între anii 1902-1903, în stilurile neoclasic și baroc, situată pe Strada Ștefan cel Mare nr. 33, în centrul municipiului Suceava.

Muzeul de Istorie reprezintă un tezaur cultural care adăpostește o colecție impresionantă de artă și artefacte păstrate de secole.  Muzeul este alcătuit din expoziția permanentă de bază (27 de săli), tezaurul (4 săli) și Sala Sfatului Domnesc (fosta Sala Tronului).

Exponatele muzeului prezintă istoria bogată a regiunii Bucovinei, inclusiv rolul acesteia în modelarea identității românești de-a lungul anilor. De la manuscrise medievale la costume tradiționale specifice zonei, și mai apoi la obiecte specifice perioadei comuniste, vizitatorii pot explora în detaliu exponate ce prezintă valorile culturale ale Bucovinei. 

Muzeul de Științe ale Naturii

Pentru pasionații de natură, Muzeul de Științe ale Naturii Suceava oferă o călătorie captivantă în biodiversitatea regiunii. Expozițiile muzeului acoperă o gamă largă de subiecte, inclusiv geologie, paleontologie și botanică.

Aici există colecții foarte rare în muzeele din țară, precum gândaci de scoarță, viespi aurii, eșantioane de paleofloră și de flori de mină, herbarul „Flora Bucovinei” și macro mamifere din pădurile Bucovinei. În acest muzeu vizitatorii se pot bucura de exemplare fosilizate ale animalelor din zonă, pot explora flora și fauna Bucovinei și pot obține perspective asupra bogăției ecologice a zonei.

Expozițiile interactive și programele educaționale fac din acest muzeu o experiență captivantă pentru vizitatorii de toate vârstele, stimulând aprecierea pentru minunile naturale care înconjoară orașul Suceava.

Hanul Domnesc 

Amplasat în inima Sucevei, Hanul Domnesc este o mărturie vie a istoriei locale. Această bijuterie arhitecturală datează din secolul al XVI-lea, reprezentând cea mai veche clădire din municipiul Suceava ce nu este lăcaș de cult și care s-a păstrat în întregime până astăzi. Hanul Domnesc a servit cândva ca reședință pentru Miron Barnovschi, domnitor al Moldovei și a evoluat ulterior într-un han ce ținea adăpostiți oaspeți de seamă, mari negustori, călători străini sau dregători veniți la domnie.

Astăzi, hanul a fost restaurat cu meticulozitate, îmbinând perfect moștenirea sa bogată cu facilitățile moderne. Vizitatorii pot păși în trecut în timp ce explorează curțile bine conservate, camerele elegante și arhitectura moldovenească distinctivă care definește Hanul Domnesc.

La parter se organizează o expoziție permanentă care reconstituie atmosfera de epocă a unui han din secolul al XVIII-lea, în holul de intrare sunt expuse piese de harnașament (șei, tarnițe, curele, hamuri) și obiecte legate de transport și vânătoare. Tot aici sunt reconstituite mai multe încăperi ale unui han medieval și anume: sala de han, salonul de oaspeți, camera de odihnă, cămara și bucătăria.

La etajul clădirii sunt expuse piese importante de etnografie și artă populară din principalele zone etnografice ale județului (țesături, haine de blană, obiecte din lemn, obiecte de ceramică neagră de Marginea și de ceramică smălțuită de Rădăuți, salbele de zestre, ornamente de mărgele, coarne pentru praf de pușcă etc.).

Muzeul Oului

Pregătește-te să fii fermecat de Muzeul Oului, un loc unic în felul său, dedicat artei împodobirii ouălor. Amplasat în localitatea Vama, muzeul este la aproximativ o oră de orașul Suceava. Această instituție unică prezintă o gamă uimitoare de ouă încondeiate, fiecare spunând o poveste prin designul său unic și meticulos.

De la motive tradiționale românești până la expresii artistice contemporane, muzeul celebrează priceperea și creativitatea decoratorilor de ouă de-a lungul veacurilor. Acesta este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor, reunind 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi din alte țări din întreaga lume. Colecția impresionantă de ouă lucrate în diferite tehnici şi stiluri, de diferite tipuri și mărimi, îi aparține profesoarei Letiţia Orşivschi, artist român recunoscut la nivel naţional şi internaţional. 

Muzeele Sucevei oferă o perspectivă bogată asupra originilor și a vieții locale, fiecare în parte fiind o experiență inedită și plină de însemnătate. Toate aceste muzee țes împreună firele istoriei, artei și culturii din zona Bucovinei, făcându-te să pornește într-o călătorie culturală în care poveștile orașului ți se vor așterne în fața ochilor și te vor captiva cu siguranță.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a afla mai multe despre Bucovina.

muzee muzeu in Suceava Muzeu bucovina

Mai multe articole

//